20. 3. 2013

Hliníkový reliéf k 25. výročiu oslobodenia Žiaru nad Hronom a na počesť padlým v II. svetovej vojne v našom meste




Pamätník k výročiu oslobodenia Žiaru nad Hronom




Na hlavnej administratívnej budove bola v roku 1970 odhalená pamätná tabuľa s hliníkovým reliéfom objímajúceho sa sovietskeho vojaka s partizánom. Podstatný je však asi nápis na kamennej tabuli :
„Česť a sláva hrdinom sovietskej armády – osloboditeľom mesta Žiar nad Hronom“
   Oslobodenie Žiaru nad sa udialo po dosť ťažkých niekoľkodenných bojoch Červenou armádou, treba však pripomenúť, že dôležitú úlohu hrala aj rumunská armáda rozmiestená hlavne vo Vieske a Horných Opatovciach.
   Nemecká armáda opevnila mesto na dlhú obranu, jej veliteľstvo sídlilo v biskupskom kaštieli.  Obyvatelia boli viac, ako mesiac ukrytí v podzemných krytoch. Oslobodenie prišlo 1. apríla 1945, pričom Vieska bola oslobodená 21. marca a Horné Opatovce 25. marca.
Žiar nad Hronom oslavuje svoje oslobodenie z pod fašistickej nadvlády 1. apríla a oslavy sa konajú práve pri tomto pamätníku.
   Niekoľko slov k samotnému hliníkovému reliéfu a pamätnej tabuli. Celý pamätník je poplatný dobe, v ktorej vynikol /začiatok normalizácie po roku 1968/, nemá nejaké zvláštne umelecké hodnoty je to kópia diela Karla Pokorného „Zbratanie“, na základe prinesenej  kópie. Reliéf bol odliaty v Závode Zlievareň v ZSNP. Odlievania sa zúčastňoval A. Katona, žiaľ na detaily sa už nepamätá.
Po oslavách v roku 2013

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára