14. 3. 2013

Umelecké dielo „Sv. Anna vyučuje Pannu Máriu“ je v kremnickom Múzeu mincí a medailí




Celkový pohľad na obraz
    V roku 2008 bol na výstave „Zo zbierok múzea – depozitáru  Národnej banky Slovenska Múzea mincí a medailí v Kremnici prezentovaný obraz „Sv. Anna vyučuje Pannu Máriu“. Obraz je z 18. storočia namaľoval ho neznámy autor  a má rozmery 98 x 72 centimetrov. Je to olejomaľba na plátne a v roku 1966 ho reštauroval Jozef Dorica.
   Obraz pôvodne pochádzal z kostola vo Sv. Kríži pre ktorý ho objednal správca farnosti Tomáš Halacsay a venoval ho kostolu, ako vďaku „za vyliečenie morových rán“ vo februári roku 1800.
    Podľa popisu obrazu vo výstavnom zborníku jedná sa o detailnejšie a rozsiahlejšie spracovanú scénu sediacej Sv. Anny ktorá učí čítať mladú Pannu Máriu a uvádza ju do tajomstva slova Božieho. Celý obraz je obohatený o tretiu osobu Sv. Joachima /za Sv. Annou/ Nad Pannou Máriou sa vznáša trojica anjelov s kvetmi. Na obraze je čitateľný text „Diligam te Domini, fortitudo mea“ po slovensky „ Uctievame ťa Pane, sila moja“. Toľko o výjave na tomto obraze.
Detailný záber na Sv. Annu a Pannu Máriu
     Neznámy maliar podľa odborníkov vychádzal z kvalitnejšieho prototypu, v tom čase to bola veľmi obľúbená téma. Podobný obraz je na bočnom oltáre františkánskeho kostola v Kremnici z roku 1797 /pripisovaný je dielni Félixa Ivo Leichera/. A tak sa pri tomto svätokrížskom obraze pravdepodobne stretávame s miestnym umelcom, samozrejme, že maľbu mohla ovplyvniť aj objednávka samotného správcu farnosti. Samotná technika a vypracovanosť diela naznačujú, že ide o neškoleného majstra s bohatou praxou.
     Ešte jedna zaujímavosť o tomto príbehovo zaujímavom diele do dnešných čias sa nepodarilo zistiť, ako sa obraz dostal do kremnického múzea.
Detailný ohľad na anjelikov

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára