13. 7. 2014

Od roku 2012 má už aj Žiar nad Hronom pamätník Maximiliána Hella

Hvezdáreň Maximiliána Hella
 
   V známom rakúskom pútnickom meste Maria Enzersdorf sa konala 15. júna 2010 zaujímavá slávnosť.viac pozri tu
V tomto meste, ktoré leží neďaleko Viedne bol na cintoríne Romantikerfriedhof v roku 1792 pochovaný Maximilián Hell v tom čase riaditeľ Ríšskeho observatória vo Viedni. Túto prácu riaditeľa tu vykonával 37 rokov. Je obdivuhodné aké dielo vytvoril za svoj život tento múdry matematik, fyzik, filozof , kňaz, ale predovšetkým talentovaný astronóm. Maximilián Hell, je rodákom z nášho regiónu. Narodil sa v Štiavnických Baniach 15. mája 1720. Získal tu aj základné vzdelanie. Jeho vedecké práce vzbudzujú úctu do dnešných čias. Hellovo dielo je všeobecne známe a boli o ňom napísané desiatky kníh.
    Jeden z mála slovenských vedcov, ktorý má na Mesiaci pomenovaný jeden z mesačných kráterov. V roku 1990 malo už observatórium v našom meste silnú tradíciu a tak sa vedenie rozhodlo pomenovať Okresnú hvezdáreň na HVEZDÁREŇ MAXIMILIÁNA HELLA, bolo to 31. mája 1990, Myslím si, že to bolo dobré rozhodnutie. Denne môžeme pred hvezdárňou vidieť autobusy, ktoré sem privážajú deti z celého Slovenska.
Pamätná obálka k premenovaniu hvezdárne
    V roku 2012 bol v objektoch hvezdárne inštalovaný pamätník taký istý, ako je na cintoríne pri Viedni v Maria Erzenstdorfe, tento pamätník mal byť pôvodne inštalovaný na ostrove Vardo v Norsku, no pre rôzne administratívne prekážky sa táto akcia nepodarila a pamätník bol v roku 2012 inštalovaný v Hvezdárni Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom.




Detail pamätníka

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára