4. 1. 2015

Lekáreň “ U zlatého leva“ /Arány oroszlány/ vo sv. Kríži nad Hronom



Liekovka pre Svätokrížsku lekáreň


   Koncom 19. storočia založil vo Sv. Kríži lekáreň lekárnik Kálmán Hrabéczy a rozšafne ju nazval „U zlatého leva“. Lekáreň potom zásobovala okolité osady a dediny, teda celé svätokrížske okolie. V tomto období lekáreň zaisťovala lieky aj pre zvieratá.
   Na jednej burze starého skla sa mi podarilo natrafiť na 150 mililitrovú fľaštičku, ktorá má na svojej prednej strane sklený plastický nápis pre tú dobu samozrejme po maďarsky : “GYOGYSZERTÁR AZ ARÁNY OROSZLÁNHOZ GARAMSZENT KERESZT“. Liekovka má všetky náležitosti starožitného skla je zo zeleného skla, čo by mohlo hovoriť, že vsádzka na výrobu skla nebola dodonale čistená a takémuto sklu sa hovorí aj lesanka, alebo zelienka, alebo tu bol praktický dôvod, že pán lekárnik, ktorý si dal liekovku vyrobiť chcel aby sa do lieku dostávalo čo najmenej svetla, fľaštička má rad uzatvorených vzduchových bublín v sklovine, čo je zaujímavé hlavne pre zberateľa
    Odborník na dejiny sklární v stredoslovenskom regióne usudzuje, že liekovka bola vyrobená v Sklárni Rudno nad Hronom.
     Záverom môžeme konštatovať, že majiteľ novej lekárne Kálmán Hrabéczy zobral úlohu prevádzkovania lekárne veľmi vážne, ak si dal vyrobiť pre svoju lekáreň vlastné sklo /sklenné liekovky/.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára